Gezigt van het Huis Grootterhorn


Home | Kaarten | Overige Kaarten | Gezigt van het Huis Grootterhorn
Gezigt van het Huis Grootterhorn
Datering: 1736
Bron: Tresoar
Landmeter Nicolaas Ypey tekende in 1736 deze kaart van de buitenplaats Groot Terhorne in 1736. De oudst bekende eigenaar/bewoner van het Huis Grootterhorn was Hessel Sytthiesz. Martena. Vandaar de ook wel gebruikte naam Martenastate, niet te verwarren met de gelijknamige state in Cornjum. Díe verving in 1899 een veel oudere state, het geboortehuis van Hessel. In de zestiende eeuw kwam Groot...
Landmeter Nicolaas Ypey tekende in 1736 deze kaart van de buitenplaats Groot Terhorne in 1736. De oudst bekende eigenaar/bewoner van het Huis Grootterhorn was Hessel Sytthiesz. Martena. Vandaar de ook wel gebruikte naam Martenastate, niet te verwarren met de gelijknamige state in Cornjum. Díe verving in 1899 een veel oudere state, het geboortehuis van Hessel. In de zestiende eeuw kwam Groot Terhorne in handen van de familie Thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg, die er tot de sloop in 1879 woonde.
De kaart toont de state met bijgebouwen, én de indrukwekkende, parkachtige tuin. Die tuin was in het hele land beroemd vanwege de verscheidenheid aan bloemen. In 1852 kwam zelfs koning Willem III er kijken, nadat zijn zoon er een jaar eerder al was geweest.
Door geldgebrek van de eigenaren raakten het huis en de tuin in verval. Minder dan 30 jaar na het koninklijke bezoek was de state gesloopt en de tuin omgevormd tot bouw- en weiland. Op de plek van de state en de bijgebouwen ligt tegenwoordig een voetbalveld. Van de tuin zijn nog de nodige sporen zichtbaar in het landschap.

Meer informatie over de tuin bij Groot Terhorne is te vinden in het boek Roodbaards Rijkdom. Voor meer informatie over de state en zijn bewoners: klik hier
 
 Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!

 

 
Lees meer