Kaart van het eiland Terschellinc


Home | Kaarten | Overige Kaarten | Kaart van het eiland Terschellinc
Kaart van het eiland Terschellinc
Datering: 1895 (circa)
Bron: Noord Hollands Archief

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Op de kaart wordt vermeld dat de opname van het terrein plaatshad tussen 1891 en 1893 "onder leiding van den Ingenieur van den Waterstaat A. Keurenaer en is verricht door de Opzichters van den Waterstaat J.L. Bulkens en J.C. Winterwerp. Het in kaart brengen is geschied door laatstgenoemden opzichter." De kaart is gedrukt door Tresling & Co in...

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Op de kaart wordt vermeld dat de opname van het terrein plaatshad tussen 1891 en 1893 "onder leiding van den Ingenieur van den Waterstaat A. Keurenaer en is verricht door de Opzichters van den Waterstaat J.L. Bulkens en J.C. Winterwerp. Het in kaart brengen is geschied door laatstgenoemden opzichter." De kaart is gedrukt door Tresling & Co in Amsterdam. 

Bijzonder is dat op de kaart de lijnen en meetgegevens staan van de driehoeksmeting, de meetkundige methode die al sinds eeuwen gebruikt werd bij het maken van kaarten. De methode werd voor het eerst beschreven door de in Dokkum geboren wiskundige Gemma Frisius (1508-1555). De cartograaf Jacob van Deventer (1505-1575) was de eerste die de methode in de praktijk toepaste.
 
 Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!

 

 

 
Lees meer