Uitbreidingsplan Utrecht 1924


Home | Kaarten | Utrecht en Gelderland | Uitbreidingsplan Utrecht 1924
Uitbreidingsplan Utrecht 1924
Datering: 1924
Bron: University of Chicago

Op deze schitterende kaart is het uitbreidingsplan voor de stad Utrecht te zien, dat in 1924 werd gemaakt onder supervisie van de beroemde architect H.P. Berlage. Vier jaar eerder had Berlage, samen L.N. Holsboer (directeur Gemeentewerken), een zeer ambitieus uitbreidingsplan gepresenteerd, dat op tal van bezwaren stuitte. Eén van de bezwaarmakers was het Ministerie van Oorlog. Dat verzette...

Op deze schitterende kaart is het uitbreidingsplan voor de stad Utrecht te zien, dat in 1924 werd gemaakt onder supervisie van de beroemde architect H.P. Berlage. Vier jaar eerder had Berlage, samen L.N. Holsboer (directeur Gemeentewerken), een zeer ambitieus uitbreidingsplan gepresenteerd, dat op tal van bezwaren stuitte. Eén van de bezwaarmakers was het Ministerie van Oorlog. Dat verzette zich met succes tegen de door Berlage ontworpen ringweg die over de forten ten noorden en oosten van de stad zou lopen.
 
Ook het meer bescheiden plan uit 1924 werd niet volledig gerealiseerd. Onderdelen die wel werden uitgevoerd zijn bijvoorbeeld de aanleg van de wijk Oog in Al, de bouw van de uitvalsweg vanaf het Vredenburg naar Zuilen en de aanleg van een binnenring. Overigens bleek later dat Berlage en Holsboer wel degelijk een toekomst-bestendig plan hadden ontworpen. Ook verschillende naoorlogse uitbreidingen en infrastructurele projecten zijn op hun plan gebaseerd, zoals de wijken Kanaleneiland en Overvecht, het Amsterdam-Rijnkanaal en de afronding van de rondweg.

Een aardig detail op dit exemplaar van de University  of Chicago is de toegevoegde, engelstalige legenda.  
 
Bron: www.regiocanons.nl
 
 Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!

 

 
Lees meer