Kaart van de oostelijke stadswal van Utrecht met de aldaar geprojecteerde spoorweg


Home | Kaarten | Utrecht en Gelderland | Kaart van de oostelijke stadswal van Utrecht met de aldaar geprojecteerde spoorweg
Kaart van de oostelijke stadswal van Utrecht met de aldaar geprojecteerde spoorweg
Datering: 1870
Bron: Utrechts Archief

EEN AFDRUK VAN EEN SOORTGELIJKE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Op deze kaart van de oostelijke stadswal van Utrecht en het aangrenzende gebied is het tracé ingetekend van de ontworpen spoorweg Amsterdam-Hilversum-Utrecht, inclusief een nieuw station. Gelukkig kwam men tijdig tot het inzicht dat het ontworpen tracé financieel, technisch en stedenbouwkundig niet ideaal was. Waarschijnlijk koos...

EEN AFDRUK VAN EEN SOORTGELIJKE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Op deze kaart van de oostelijke stadswal van Utrecht en het aangrenzende gebied is het tracé ingetekend van de ontworpen spoorweg Amsterdam-Hilversum-Utrecht, inclusief een nieuw station. Gelukkig kwam men tijdig tot het inzicht dat het ontworpen tracé financieel, technisch en stedenbouwkundig niet ideaal was. Waarschijnlijk koos men, al dan niet onder druk van de Utrechters, ook vanuit het oogpunt van ‘stedenschoon’ en historie voor een ander tracé.
 
De betreffende spoorlijn kwam verder naar het oosten, buiten de stadswal, te liggen. In 1874 begon de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschapij met de aanleg van het baanvak Hilversum-Utrecht Maliebaan, als zijtak van de lijn Amsterdam-Amersfoort-Zutphen. In hetzelfde jaar werd ook station Utrecht Maliebaan gebouwd, waar sinds 1954 het Spoorwegmuseum gehuisvest is.   

Op de kaart worden enkele gebouwen met naam genoemd: binnen/op de stadswal de cellulaire gevangenis en de Willemskazerne, erbuiten de stedelijke gasfabriek, een broodfabriek en sociëteit annex concertgebouw Tivoli, de voorganger van het latere popodium Tivoli aan de Oudegracht.    .

 
 



Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!

 

 
Lees meer