Plattegrond van Leeuwarden uit de Topographia Germaniae


Home | Kaarten | Leeuwarden | Plattegrond van Leeuwarden uit de Topographia Germaniae
Plattegrond van Leeuwarden uit de Topographia Germaniae
Datering: 1654
Bron: Tresoar

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Deze plattegrond van Leeuwarden is afkomstig uit de “Topographia Circuli Burgundici” (1654). Dat was het zestiende deel van de “Topographia Germaniae”, een serie uitgaven die verscheen tussen 1642 en 1688. Met in totaal 30 delen, 2142 perspectiefbeelden en eenvoudige plattegronden en 92 kaarten was het één van de omvangrijkste en...

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Deze plattegrond van Leeuwarden is afkomstig uit de “Topographia Circuli Burgundici” (1654). Dat was het zestiende deel van de “Topographia Germaniae”, een serie uitgaven die verscheen tussen 1642 en 1688. Met in totaal 30 delen, 2142 perspectiefbeelden en eenvoudige plattegronden en 92 kaarten was het één van de omvangrijkste en belangrijkste topografische uitgaven in die tijd.
 
Het werk was begonnen door de Zwitserse graveur Matthäus Merian der Ältere, die een uitgeverij had in Frankfurt am Main. Voor de “Topographia Germaniae” werkte hij nauw samen met de historicus en schrijver Martin Zeiler, die verantwoordelijk was voor de teksten.
 
Na Merians dood in 1650 zetten zijn zoons Matthäus jr. en Caspar het werk voort. De laatste trok zich in 1672 op medisch advies terug uit de uitgeverij. Vijf jaar later verhuisde hij naar Friesland waar hij zich aansloot bij de radicale protestantse sekte van de Labadisten. Die hadden, na omzwervingen door Nederland, Duitsland en Denemarken, in 1675 onderdak gevonden op Thetingastate in Wieuwerd. Daar overleed Merian in 1686.
 
 
Lees meer