Kaart van de Oude en Nieuwe Merwede en de killen in het Bergsche Veld (kaartblad 5: Lagenhof)


Home | Kaarten | Algemeene Rivierkaart Eerste editie | Kaart van de Oude en Nieuwe Merwede en de killen in het Bergsche Veld (kaartblad 5: Lagenhof)
Kaart van de Oude en Nieuwe Merwede en de killen in het Bergsche Veld (kaartblad 5: Lagenhof)
Datering: 1857
Bron: Rijkswaterstaat

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Deze kaart kan gerekend worden tot de spectaculairste kaarten van Nederland uit de negentiende eeuw. De kaart is gemaakt door Rijkswaterstaat (opgericht in 1798) en maakt deel uit van de systematische kartering van de Nederlandse rivieren waartoe in 1829 besloten werd: de Algemeene Rivierkaart van Nederland. Dat besluit kwam ruim 100 jaar nadat...

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER

Deze kaart kan gerekend worden tot de spectaculairste kaarten van Nederland uit de negentiende eeuw. De kaart is gemaakt door Rijkswaterstaat (opgericht in 1798) en maakt deel uit van de systematische kartering van de Nederlandse rivieren waartoe in 1829 besloten werd: de Algemeene Rivierkaart van Nederland. Dat besluit kwam ruim 100 jaar nadat de beroemde landmeter/cartograaf en waterbouwkundige Cruquius tevergeefs een voorstel in die richting gedaan.
 
De ‘eerste druk’ van de Algemeene Rivierkaart bestond uit zes series, die tussen 1830 en 1860 verschenen. In de periode waarin de vijfde en zesde serie werden gemaakt (1857-1860), werd er bij het Topografisch Bureau, dat met de Drukkerij van het Departement van Oorlog de gravure en de steendruk uitvoerde, geëxperimenteerd met kleuren-lithografie. Dat die experimenten succesvol waren, blijkt wel uit deze schitterende kaart.
 
De latere herzieningen van de Algemeene Rivierkaart werden niet in kleurendruk uitgevoerd. Dat maakt de kaarten uit de series 5 en 6 van de eerste druk extra bijzonder. 

Uitgebreidere informatie over de Algemeene rivierkaart van Nederland vindt u hier.
 
WILT U EEN AFDRUK VAN DEZE KAART? KLIK HIER! 
Lees meer