Kaart van Dokkum met niet uitgevoerde vestingwerken


Home | Kaarten | Stadsplattegronden overig | Kaart van Dokkum met niet uitgevoerde vestingwerken
Kaart van Dokkum met niet uitgevoerde vestingwerken
Datering: 1673
Bron: Eigen collectie Friesland op de Kaart

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER!

Op deze oude kaart van Dokkum is een uitbreiding te zien van de vestingwerken uit 1583. Het betreft een uitbreiding die nooit is gerealiseerd. De kaart uit 1673 is van de hand van Gualdo Galeazzo Priorato (1606-1678). Priorato was tekenaar en militair ingenieur en afkomstig uit italië. Hij nam deel aan de succesvolle veldtochten die de Prins van...

EEN AFDRUK VAN DEZE KAART BESTELLEN? KLIK HIER!

Op deze oude kaart van Dokkum is een uitbreiding te zien van de vestingwerken uit 1583. Het betreft een uitbreiding die nooit is gerealiseerd. De kaart uit 1673 is van de hand van Gualdo Galeazzo Priorato (1606-1678). Priorato was tekenaar en militair ingenieur en afkomstig uit italië. Hij nam deel aan de succesvolle veldtochten die de Prins van Oranje (Willem III) in 1672 ondernam nadat de Republiek was aangevallen door de Fransen en Engelsen.

Priorato tekende ook fortificatiekaarten van de meeste andere steden van betekenis in de Republiek. Die kaarten werden in 1673 in boekvorm uitgegeven, onder de titel Il Teatro del Belgio. Voor de 138 plattegronden in dat boek is vooral de stedenatlas van Joan Blaeu uit 1652, Toonneel der steden, als voorbeeld gebruikt. In ongeveer éénvijfde van de gevallen, waaronder dus Dokkum, wijken de door Priorato getekende vestingwerken af van de plattegronden van Blaeu. 

Onduidelijk is of Priorato de uitbreiding van de vestingwerken van Dokkum (en andere steden) op eigen initiatief en naar eigen inzicht tekende, of dat hij zich baseerde op bestaande plannen of ideeën. Hoe dan ook, op zijn kaart van Dokkum is een aanzienlijke uitbreiding van de bestaande vestingwerken te zien.
Aan de zuidwest-, west, noordwest-, noord- en oostkant zijn tussen de bestaande bastions zogenaamde 'ravelijnen' te zien: versterkte, in dit geval driehoekige, eilanden die, omgeven door een extra 'ravelijnsgracht', in de vestinggracht liggen. Aan de zuidooskant, buiten de Woudpoort, is een 'hoornwerk' getekend: een buitenwerk dat bestaat uit twee halve bastions, verbonden door een 'courtine' en van waaruit aan weerskanten een lange rechte flank naar de (binnen-)vestinggracht loopt. 
Binnen de vesting zijn alleen de waterlopen, de kerk, de waag en een gebouw aan de noordkant van het Grootdiep getekend, waarschijnlijk de stadskraan. 

bronnen:

- Historische plattegronden van Nederlandse Steden, deel 11.1, De steden van Friesland; eerste deel: Dokkum, Harlingen, Hindeloopen, Stavoren en Workum (onder redactie van J.P.H. van der Vaart en D. de Vries, Stichting Historische plattegronden, 2006)

- Wikipedia
 
 



Meehelpen om onze content ook in de toekomst gratis beschikbaar te houden? Doneer dan nu via deze knop!

 

 
Lees meer