Verwijskaart


Friesland op de Kaart is voortgekomen uit een samenwerking met Tresoar, de 'Schatkamer van Fryslân'. De ruim 300 kaarten op deze website zijn slechts een fractie van de kaartencollectie van Tresoar. Een groot deel van díe collectie is digitaal te bekijken in het Fries Kaartenkabinet

Op www.friesevolk.nl staan in een handzaam overzicht allerlei kaarten van Fryslân die door de eeuwen heen in atlassen gepubliceerd zijn.  

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere websites waar u kunt smullen van historisch kaartmateriaal. Een (niet uitputtend) overzichtje vindt u op de website van het Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Kartografie

Eén andere website willen we u in elk gevál niet onthouden: Old Maps OnlineDaar vindt u honderden historische kaarten van over de hele wereld. Een deel daarvan is, net als op Friesland op de Kaart, te bekijken als overlay die u meer en minder transparant kunt maken. 

Hebt u nog andere tips? We horen ze graag!   

De heer J. den Hollander uit Zeeland stuurde Friesland op de Kaart deze tip: Topotijdreis. Geen Google Maps-overlays, maar óók een hele mooie manier om de veranderingen in de laatste 200 jaar te bekijken. En dat voor heel Nederland. Een aanrader!